Yhtiöoikeus ja sen tunteminen on kestävän yritystoiminnan perusedellytys. Jos liiketoiminnan oikeudellinen perusta puuttuu tai on heikko, on jatkuvana vaarana ylimääräiset kustannukset tai liiketoiminnan keskeytykset.
Yritysjärjestelyt ja yrityskaupat
Yritysjärjestelyn käsite on peräisin vero-oikeudesta ja sillä on tarkoitettu vakiintuneesti tilannetta, jossa yrityksen rakennetta muutetaan, sen omaisuutta tai liiketoimintaa luovutetaan, tai omistussuhteita muutetaan. Lisäksi yritysjärjestelyillä voidaan tarkoittaa yhtiön toimintamuodon muutoksia. Myös yhtiön purkaminen liiketoiminnan lopettamisen jälkeen voidaan katsoa yritysjärjestelytoimenpiteeksi. Usein yritysjärjestelyt liittyvät yrityskauppaan, jolla tarkoitetaan esimerkiksi osakekauppaa (omistuskauppa), tai liiketoimintakauppaa (substanssikauppa) ja käytännössä yritysjärjestelyjä tehdään usein ennen yrityskauppoja ja/tai niiden jälkeen.
Olemme apunasi yritysjärjestelyissä, jotta voit olla varma, että kaikki menee juuri niin kuin pitää. Yritysjärjestelyjen asiantuntijana hoidamme muun muassa:
– sukupolvenvaihdokset
– yrityskaupat
– sulautuminen ja jakautuminen
– osakekaupat
– liiketoiminnan luovutukset
– yritysverotus
– rahoitusjärjestelyt
– tarvittavien sopimusasiakirjojen laatiminen
Laadimme asiakkaillemme mm. seuraavia asiakirjoja ja sopimuksia:
– osakassopimus
– yhtiöjärjestys
– yhtiön perustamissopimus
– salassapitosopimus
Etsitkö asianajajaa yrityksellesi? Autamme sinua mielellämme. Meiltä saatte luottamuksellisesti, asiantuntevasti ja nopeasti kaikki juridiset palvelut yrityksenne yksilöllisiin tarpeisiin. Toimistollamme on vuosien kokemus yritysjuridiikkaan liittyvien toimeksiantojen hoitamisesta. Toimistomme on erikoistunut julkisyhteisöjen sekä pienten, keskisuurten ja suurten yritysten oikeudellisten asioiden hoitamiseen. Ota rohkeasti yhteyttä!
Osakassopimus
Osakassopimus on yksi yrittäjän tärkeimmistä sopimuksista. Osakassopimuksella tarkoitetaan sopimusta, jossa osakeyhtiön osakkeenomistajat sopivat oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan toisiaan ja yhtiötä kohtaan. Osakassopimusta tai sen sisältöä ei ole osakeyhtiölaissa määritelty, eikä osakeyhtiölaki mainitse osakassopimusta. Osakassopimusta rajoittavat yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet, kuten kohtuullisuus ja pakottava lainsäädäntö.
Osakassopimuksen sisältö vaihtelee sen mukaan, mikä on osakkeenomistajille tärkeää ja mistä osakkeenomistajat haluavat osakassopimuksessa sopia. Osakassopimuksen laatimisella voi olla monia erilaisia tavoitteita. Sopimuksen käyttötarkoitus riippuu pitkälti yhtiön koosta; pienissä yhtiöissä voi olla tarkoituksenmukaista sopia yhtiön konkreettisen toiminnan järjestelyn ja hallinnon lisäksi osakkaiden maksuvelvollisuuksista ja työpanoksesta, kun taas isommissa yhtiöissä sopimuksessa sovitaan esimerkiksi äänestyskäyttäytymisestä.
Anna asianajotoimisto Thuresonin asiantuntevien ammattilaisten auttaa yrityksesi osakassopimuksissa. Ota yhteyttä!
Due diligence
Yrityskauppojen yhteyteen on vakiintunut englanninkielinen termi due diligence, jonka voisi suomentaa ”asianmukainen, huolellinen läpikäynti ennen ostoa”. Due diligence tarkoittaa ennen yrityskauppaa yrityksen liiketoimintaan tehtyä läpivalaisua ja se sisältää kaikki ne selvitykset ja tutkimukset, jotka ostaja katsoo tarpeelliseksi tehdä ennen kaupan tekoa.
Yleensä yrityskauppa on strategisesti tärkeä tapahtuma niin ostaja- kuin myyjäosapuolelle. Arvoa määrittäessä myyjäosapuoli on voinut liioitella kohteen vahvuuksia, kohentaa tulevaisuuden näkymiä tai vähätellä kohteen riskejä. Mahdollista voi olla myös, ettei kohteen mahdollisuuksia olla osattu tuoda riittävän laajasti esille, arvoa lisäävästi. Siksi ostajan on tärkeää tietää, mitä hän on todella ostamassa ― tai pikemminkin, mitä vastinetta hän on saamassa rahoilleen. Yrityksen ostaminen voi olla erittäin monimutkainen prosessi, ja samaan aikaan ostajalle myös uudenlainen ja ei-rutiininomainen tilanne.
Due diligencen osa-alueisiin kuuluvat esimerkiksi taloudellinen, oikeudellinen, verotuksellinen ja tekninen läpikäynti. Näiden eri due diligence -tekijöiden koordinointi ja varmistus ovat tärkeä osa yrityskauppaprosessia, jolloin varmistetaan, että kaikki ostajalle olennaiset osa-alueet tulee tarkasteltua. Kysy asianajajiltamme lisää!