Koetko uhkaa vapaudellesi tai hengellesi? Lähestymiskielto voi suojata sinua.
Kun henkilön katsotaan aiheuttavan toisen ihmisen terveydelle, vapaudelle tai hengelle vaaraa, voidaan hänelle määrätä lähestymiskielto. Lähestymiskiellon saanut henkilö ei tällöin saa lähestyä tai ottaa yhteyttä sillä suojattavaan henkilöön. Lähestymiskieltoa voi hakea kuka tahansa ja perusteiden pohjalta se voidaan määrätä yhtä hyvin niin omalle perheenjäsenelle kuin myös lähipiiriin kuulumattomalle henkilölle.
Asianajotoimisto Thuresonin kokeneet asianajajat auttavat sinua kaikissa lähestymiskieltoon liittyvissä oikeudellisissa kysymyksissä.
Lähestymiskiellon hakeminen
Lähestymiskiellon hakeminen onnistuu käräjäoikeuden kautta erillisellä hakemuksella, jossa sinun tulee kertoa
- kenen toimesta häirintää tapahtuu
- miten jatkuvaa häirintä on ollut ja miten se vaikuttaa arkeesi ja turvallisuuteesi
- millaisen uhan kohteeksi olet joutunut tai koet, että voisit kyseisen henkilön toimesta mahdollisesti joutua
- onko häirinnällä todistajia tai muita todisteita. Näihin todisteisiin voidaan lukea esimerkiksi lääkärintodistukset, sairaskertomukset, turvakodin kirjaukset, viestit, sähköpostit sekä ylös kirjatut puhelutiedot
- onko häirinnästä tehty aiemmin rikosilmoituksia tai raportoitu muille viranomaisille, kuten poliisille
Lähestymiskiellon määrääminen ei edellytä rikostuomiota, mutta lähestymiskiellon hakemisessa vahvat todisteet ja uskottava kuvaus häirinnästä parantavat mahdollisuuksiasi saada kielto. Asianajotoimisto Thuresonin kokeneet asianajajat voivat auttaa sinua koko prosessin ajan, tarjoten oikeudellista neuvontaa ja apua lähestymiskiellon hakemisessa sekä tarvittavien todisteiden kokoamisessa. Tuellamme voit varmistaa, että hakemuksesi on mahdollisimman vahva ja kattava.
Todisteet ja todistajat lähestymiskiertoa varten
Hakuprosessia helpottaa aina, mitä enemmän tapahtumia ja todisteita on saatu hakemukseen kirjattua. Näin ollen onkin aina tärkeää, että kaikki häirintää ilmentävät tapahtumat kirjataan muistiin välittömästi. Kirjaukset toimivat todistusaineistona lähestymiskieltoa hakiessa. Lisäksi mahdollinen rikosilmoitus tukee vahvasti muuta näyttöä.
Perusmuotoinen ja laajennettu lähestymiskielto
Perusmuotoinen lähestymiskielto määrää, ettei kiellon saanut henkilö saa tavata suojattavaa henkilöä, eikä ottaa häneen yhteyttä tai edes yrittää sitä. Lisäksi hän ei saa seurata tai tarkkailla suojattavaa henkilöä millään keinoin.
Laajennettu lähestymiskielto on tiukempi ja kattavampi muoto lähestymiskiellosta. Sillä voidaan määritellä, että kiellon saanut henkilö ei saa myöskään oleskella tietyllä alueella, joka liittyy suojeltavaan henkilöön. Näihin alueisiin lukeutuvat esimerkiksi suojeltavan henkilön kodin, loma-asunnon tai työpaikan välittömässä läheisyydessä sijaitsevat alueet.
Laajennettu lähestymiskielto kattaa myös kaikenlaisen yhteydenpidon, mukaan lukien puhelut, tekstiviestit, sähköpostit, kirjeet ja sosiaalisen median viestit. Tarvittaessa voidaan asettaa muita rajoituksia, kuten kielto välillisen yhteydenoton yrittämisestä toisen henkilön kautta.
Laajennettua lähestymiskieltoa haetaan samalla tavalla kuin perusmuotoista lähestymiskieltoa, mutta se edellyttää usein vahvempia todisteita ja tarkempaa perustelua miksi perusmuotoinen lähestymiskielto ei ole riittävä suojan tarjoamiseksi. Perusteita voivat olla esimerkiksi aiemmat rikkomukset perusmuotoisesta lähestymiskiellosta, vakava ja jatkuva uhka tai toistuvat häirintätilanteet.
Perheen sisäinen lähestymiskielto
Kuten kenelle tahansa muulle henkilölle, myös omalle perheen jäsenelle voi hakea lähestymiskieltoa. Tällöin kiellon astuessa voimaan, perheen sisäiseen lähestymiskieltoon määrätty henkilö ei saa enää oleskella yhteisessä asunnossa eikä tavata tai muutoinkaan ottaa yhteyttä suojattavaan henkilöön. Kuten perusmuotoinen lähestymiskielto, myös perheen sisäinen lähestymiskielto kieltää suojattavan henkilön seuraamisen sekä muun tarkkailun. Lisäksi kielto voidaan tarvittaessa määrätä laajennettuna, jolloin kyseinen henkilö ei saa enää oleskella esimerkiksi perheen kodin läheisyydessä.
Väliaikainen lähestymiskielto
Kun lähestymiskiellon tarve on välitön, voidaan perusmuotoisen lähestymiskiellon sijasta hakea väliaikainen lähestymiskielto. Väliaikaiset kiellot käsitellään perusmuotoisia nopeammin heti lähipäivien aikana. Lisäksi sen määräämistä voidaan pyytää tarvittaessa myös poliisilta käräjäoikeuden tai syyttäjän sijasta. Jos hakemus hyväksytään, astuu väliaikainen lähestymiskielto voimaan välittömästi.
Anna meidän auttaa lähestymiskiellon hakemisessa
Jos koet hengellesi tai terveydellesi koituvan haittaa joko perheenjäsenen tai muun henkilön osalta, anna asianajajan auttaa sinua! Monipuolisen kokemuksen omaavat asianajajamme voivat auttaa sinua niin lähestymiskiellon hakemisessa, kuin myös missä tahansa muissa prosessiin liittyvässä oikeudellisissa kysymyksissä. Kysy siis rohkeasti apua lähestymiskieltoa koskevissa asioissa asianajotoimisto Thuresonin asianajajilta.